Onderhoud & tips sieraden

Hoe houd ik mijn zilveren & goldplated sieraden mooi?

Je zult het wel gemerkt hebben, als jij je zilveren sieraden wat langer draagt worden ze doffer van kleur en soms zelfs een beetje zwart. Dit komt omdat er stofjes in de lucht en op je huid zitten die een chemische reactie aangaan met het zilver. De stofjes die vrijkomen uit je huid zijn afhankelijk van wat je hebt gegeten of gedronken (alcohol) en eventueel van medicijnen die je hebt gebruikt. Een zilveren sieraad dat verkleurt is dus heel normaal. Met goldplated sieraden moet je extra voorzichtig zijn. Het gaat hier immers om sieraden van 925 zilver met een zeer dun laagje goud, dit goudlaagje zal op den duur dunner worden. De snelheid van het slijten van de laag heb je zelf in de hand. Met onderstaande Leelavadee Jewelry tips houd je jouw favoriete sieraden langer mooi en shiny.

Tips:

  1. Poets je sieraden regelmatig met een zilverpoetsdoekje
  2. Zorg ervoor dat je zilveren/goldplated sieraden niet in aanraking komen met chloor, zoutwater, ammoniak, chemicaliën en bleekmiddel
  3. Als je gaat schoonmaken, slapen, douchen, zwemmen, sporten doe dan je sieraden af. In ieder geval je sieraden met edelsteen. Edelstenen houden niet zo van water en daarnaast heb je meer kans dat de steen losraakt uit de zetting. Kijk ook uit met cosmetica, parfum en haarlak.
  4. Doe je sieraden pas om nadat je jezelf hebt opgemaakt/verzorgd
  5. Draag je jouw sieraden niet, berg ze dan op in bijvoorbeeld een sieradendoos.
  6. Wordt je zilverpoetsdoek zwart gooi deze dan zeker niet in de wasmachine. De zilverpoetsdoek houdt zijn werking ook wanneer deze zwart is.
  7. 925 zilver is een relatief zacht edelmetaal door het hoge zilvergehalte (92,5%). Sieraden gemaakt van 925 zilver kunnen door veelvuldig of te ver buigen breken. Doe dus extra voorzichtig met bangle armbanden, teenringen en oorbellen.

Ringen met natuursteen/edelsteen reinigen

Ook een zilveren/goldplated ring met natuursteen reinig je het best met een zilverpoetsdoek. Gebruik zeker géén zogenaamd zilverbadje. Het zilverbad zal namelijk je prachtige natuursteen beschadigen en dat wil je natuurlijk niet. Leelavadee Jewelry adviseert eigenlijk altijd een zilverpoetsdoek en is geen fan van chemische middelen om zilver te reinigen. Doorgaans zijn de middelen zeer agressief en ook nog eens slecht voor jezelf en het milieu.

zilverpoetsdoekje

Zilver is een zacht edelmetaal, het kan makkelijk vervormen of buigen. Dit kan handig zijn als je een ring of armband een beetje op maat wilt buigen. Buig je te vaak heen en weer dan kan zilver scheuren of knappen. 
Ook kan een ring vervormen als je de ring bij je dagelijkse werkzaamheden omhoudt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tillen van een zware tas als je een ring om hebt. 
Is je ring erg vervormd dan kun je de ring vaak ook gemakkelijk weer rond laten maken, bijvoorbeeld bij een juwelier die daar een speciale tool voor heeft.