Meld je aan voor onze nieuwsbrief en profiteer van 10% korting!
Word lid van onze nieuwsbrief

Hoe maak ik mijn zilveren sieraden schoon?

door Leela
13 Maart 2021

Zilveren sieraden schoonmaken

Je bent natuurlijk super blij met je zilveren sieraden van Leelavadee, maar zult op een gegeven moment merken dat het zilver haar glans verliest en dof wordt. Misschien wordt het zelfs wel groen of zwart en geeft het af. Dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt want zilver is op z'n mooist als het glanst.

Maar wat is de juiste manier om zilver schoon te maken? En wat moet je vooral niet doen. In de blog van deze week vertellen wij je er alles over. We vertellen niet alleen hoe je het weer mooi schoon krijgt maar ook hoe je kunt voorkomen dat zilver dof en lelijk wordt.

Waarom verkleurt zilver?

Onze zilveren sieraden zijn gemaakt van 925 sterling zilver en deze zullen na verloop van tijd altijd verkleuren. Sommige mensen vinden dit vreemd maar het verkleuren is juist een teken dat je een sieraad van echt zilver draagt. Nu vraag jij je natuurlijk af hoe het komt dat je zilveren sieraden verkleuren?

De reden van het verkleuren van zilver is o.a. doordat er een chemische reactie plaatsvindt tussen het zilver en de lucht om ons heen. In de lucht zit namelijk o.a. zwavel en dit zorgt ervoor dat je ring, armband, ketting of ander sieraad van zilver verkleurt en zelfs zwart kan worden.

Daarnaast is het zo dat er producten zijn die we in ons dagelijks leven gebruiken die ook zwavel bevatten en zodoende het verkleuren versterken. Denk dan bijvoorbeeld aan parfum en deodorant. Maar ook transpiratie kan ervoor zorgen dat het proces van verkleuren wordt versneld. Niet zo vreemd dus dat je sieraden in de zomer sneller zwart worden, het is dan immers warmer en je zweet sneller. En als laatste kan ook medicijn gebruik ervoor zorgen dat het chemisch proces sneller gaat.

Gelukkig is het zo dat het zwarte laagje wat ontstaat onschadelijk is voor het zilver en eenvoudig weer te verwijderen is.

Maar andere zilveren sieraden verkleuren niet, hoe zit dat?

Nu komt het ook weleens voor dat klanten het vreemd vinden dat bijvoorbeeld hun zilveren ring zwart wordt terwijl ze andere zilveren sieraden hebben die niet verkleuren. Hoe zit dat dan? Het antwoord is simpel; om het verkleuren te voorkomen worden er ook zilveren sieraden gemaakt met een zogenaamde rhodium coating. Dit is een dun laagje over het zilver wat ervoor zorgt dat er geen of weinig verkleuring optreedt. Het wordt veel gedaan met sieraden die in massa worden geproduceerd.

Bij Leelavadee Jewelry werken we hier niet mee, wij verkopen uitsluitend handgemaakt zilver zonder rhodium coating.

Hoe voorkom je vervuiling/zwart worden van je zilveren sieraden?

  1. Zorg ervoor dat je zilveren/goldplated sieraden niet in aanraking komen met chloor, zoutwater, ammoniak, chemicaliën en bleekmiddel.
  2. Als je gaat schoonmaken, slapen, douchen, zwemmen, sporten en baden kun je de sieraden beter af doen. Kijk ook uit met cosmetica, parfum en haarlak.
  3. Doe je sieraden pas om nadat je jezelf hebt opgemaakt/verzorgd
  4. Draag je jouw sieraden niet, berg ze dan op in bijvoorbeeld een sieradendoos.
  5. Wordt je zilverpoetsdoek zwart gooi deze dan zeker niet in de wasmachine. De zilverpoetsdoek houdt zijn werking ook wanneer deze zwart is.

 

Hoe maak ik mijn zilveren sieraden schoon?

  • Met een zilverpoetsdoek: Een eenvoudige en snelle manier om te reinigen is het zilverpoetsdoekje
  • Soda & zout: Een goed huis tuin en keuken middel is het reinigen met soda, zout en aluminiumfolie. Neem een bakje leg onderin een laag aluminiumfolie. Strooi vervolgens wat (baking)soda en zout in het bakje en leg je sieraden (géén sieraden met natuursteen) in het bakje en giet er heet water overheen totdat de sieraden onderwater liggen. Laat het een paar minuutjes liggen terwijl je de sieraden af en toe omkeert. vervolgens afspoelen met koud water en droog maken. Eventueel nog napoetsen met een zilverpoetsdoek. Voor de duidelijkheid alleen zilveren sieraden en geen zilveren sieraden waar natuursteen in verwerkt is.
  • Milde zeep & een (tanden)borstel: Ringen met Natuursteen zijn vaak iets lastiger schoon te maken. Als de vervuiling zo sterk is dat een poetsdoek niet goed werkt is er nog een andere truc. Gebruik milde zeep en een tandenborstel om het vuil los te maken. Naspoelen met water en goed drogen. Eventueel nog napoetsen met een zilverpoetsdoek.

Mocht je toch nog vragen en/of opmerkingen hebben laat het ons dan weten. We helpen je graag!

 

 

Gold plated sieraden
door Louisa
28 April 2024
Lees meer
Het mooiste Moederdag cadeau
door Louisa
20 April 2024
Lees meer
Earspiration - welke oorbellen passen bij mij?
door Louisa
17 April 2024
Lees meer